Gurkemeie - verdens sunneste krydder?

Gurkemeie har vært brukt i over 4000 år for å behandle en mengde ulike symptomer. Vi på What’Soup har kun brukt dette krydderet i over 5 år. Du finner dette krydderet i våre populære supper Dal og gulrot & søtpotet.

·      

  • Gurkemeie er en flerårig urt i ingefærfamilien.

  • Planten stammer sannsynligvis fra India.

  • Gurkemeie har vært brukt medisinsk i lang tid, spesielt i India, Kina og Indonesia.

  • Gurkemeie har tradisjonelt vært brukt mot svært mange ulike sykdommer og plager, blant annet fordøyelsesproblemer, giktsmerter, betennelser, leverproblemer, høyt kolesterol og ulike former for hudplager.

  • På grunn av gurkemeiens antatte betennelsesdempende virkning omtales urten ofte som ”naturens kortison”.

  • Det aktive virkestoffet i gurkemeie, kalles curcumin. Gurkemeie inneholder 3-5 % curcumin.

  • Krydderet, som utvinnes fra plantens røtter, er en hovedingrediens i karri.

  • Urtens sterke gule farge har gitt opphav til kallenavnet "indisk safran”. Brukes til å gi farge både på mat og tekstiler.

  • Bruk av gurkemeie som krydder i maten er ikke forbundet med helserisiko.

Det er altså ingen tvil om at gurkemeie har gode spennende egenskaper som kan være bra for helsen vår. Forskning har vist at planteoljen vi finner i gurkemeie har en betennelsesdempende effekt. Men enda mer betennelsesdempende er det gule pigmentet vi finner i gurkemeie. Dette pigmentet heter curcumin og er en kraftig antioksidant.

Både fordi antioksidantrik mat kan redusere risikoen for kreft, og fordi mange av de store og kroniske folkesykdommene, inkludert kreft, ser ut til å ha en sammenheng med akutte eller kroniske betennelsestilstander, er det mange som tror at gurkemeie kan redusere risikoen for alle disse sykdommene.

Laboratorieforsøk har påvist både antiflamatorisk, antibakteriell, og antivirus egenskaper i tillegg til å virke som en antioksidant og motvirke kreft. Curcumin har derfor potensiale til også å kunne brukes mot diabetes, allergier, revmatisme, alzheimer og andre kroniske sykdommer.

Har du ikke muligheten til å spise din suppe hos What’Soup hver dag? Da har vi noen tips til deg som ønsker daglig inntak av gurkemeie!

  • Ha en liten teskje i eggerøremiksen.

  • Dryss den over avokado, eller annet brødpålegg som ost.

  • Slå deg helt løs med en indisk curry.

  • Du kan også ha krydderet i smoothier med for eksempel bær og banan, og gjerne sammen med litt kanel og en liten dæsj pepper.

  • Du kan for eksempel bruke krydderet til en rekke forskjellige typer kjøtt - gjerne som en erstatning for salt og pepper.

  • Prøv det også til fiskebollene i hvit saus.

Forrige
Forrige

Ramen, den nye trendretten!

Neste
Neste

Omtaler av What’Soup